Diesel Tank Delight

Diesel Tank Delight

Låt oss backa upp … Vår framgångsrika sommarsäsong i Provincetown var över och vi var på en två dagars segling söderut till Virginia. Hög femma! Vi hade tagit ett tungt vägande beslut att dra ut för vintern mest för att kaptenen skulle ta en paus från fyra år av ett aggressivt segling- och båtuppgraderings-/underhållsprogram. Ett sådant underhållsproblem under sommaren var den periodiska lukten av dieselbränsle. När du lever det kan du lätt bli immun mot det, tills någon får en doft av dina kläder och lätt frågar om din nya cologne är “ode de deiselle.” Fullt av upprepade pinsamheter behövde problemet lösas! Man trodde att lukten kom från ett par små droppar på bränsleinsprutarna som ansågs vara reparerade i slutet av säsongen.

Allt var bra tills vi började segla norrut in i Chesapeake Bay. Vinkelförändringen satte oss på en hård styrbordsstag, vilket innebar att båten lutade kraftigt åt babords sida. Det tog inte alltför lång tid innan vi fick en stark lukt av diesel som kom upp i sittbrunnen. Så här i efterhand samlades Dieseltankar som hade märkts läcka tidigare på babords sida och hade varit mer påtaglig med denna vinkel. Efter att ha uteslutit många fler milda slutsatser fastställdes det att huvudtanken läckte. Den var 36 år gammal, hade seglat runt jorden, njutit av många äventyr i Karibien och New England och bestämde sig precis som det för att berätta för oss att det var dags att ge efter.

Det extra bra med den här tanken är att det förmodligen är det svåraste systemet av alla ombord. Den är helt insnickrad under den vackert färdiga hyttsulan i teak och ask samt entréstrukturen in i själva hytten. Aj. Ge upp? Sälja båten? Nej. Ta ett andetag, se vad det kommer att innebära och om det kan vara klart för vårt lanseringsdatum i maj.

Med det stora hopp om att det inte skulle vara den här tanken, var ett alternativ att sätta upp dieselledningar till våra andra tankar för att fungera som den huvudsakliga gjorde med ett par spakar. Vi kostade ut både hela monty och de mindre invasiva möjligheterna med vår Deltaville båtvarv. Efter att ha gått igenom alla snygga detaljer och försökt att inte tänka för mycket på prislappen, bestämde vi oss för att grönt ljus och riva isär den vackra sulan och göra det stora jobbet. Åtminstone skulle det vara lugnt att det är gjort och det kommer att vara gården som gör skadan på Moment och inte oss.

Leave a Reply

Your email address will not be published.